lørdag 4. mai 2013

Blad, blomster og brodering

Det grønnes i Khovd, løvet spretter ut med rekordfart disse varme dagene vi har hatt nå. Sjansen for frostnetter er liten, så nå har vaktene begynt å vanne trær og busker, og vi har sådd frø i blomsterbedene.
 

Jeg elsker blomster, og selv om blomstene på solbærbuskene er små, er de jo nydelige.

Denne rakk jeg såvidt å ta bilde av før noen av barna i stor glede fant den og plukket den. Solveig har gitt meg flere løvetenner som står i en liten vase på kjøkkenbordet.

Sist torsdag da jeg hadde språkstudie, ble det mer praktisk kulturstudie. Jeg var hjemme i geren hos søster til min språklærer og skulle lære meg å brodere. Eller skal en kalle det å sy? Det er en spesiell teknikk som kasakkene bruker når de lager sine nydelige veggtepper, eller andre ting.

Først tegnes mønsteret med en blanding av melk og salt. Om det er nok salt, vil det vises godt når det tørker på det svarte stoffet. Hun brukte en trepinne til å tegne med.

Nålen til venstre er helt spesiell, ikke vanlig heklekrok altså. Hun lager nålen utifra en vanlig nål som du ser til høyre, og setter den sammen med feks et tannbørste-håndtak. Så har hun et flott redskap.

Deretter festes stoffet stramt på en stor ramme. Jeg har ikke ambisjoner om noe stort broderi, så et lite stoff-stykke var nok for meg.
 

Venstre hånd holder tråden bak lerretet, og så syr en med å stikke nålen gjennom stoffet, hente tråden og fiske fram en "maske". Det var altså ikke enkelt! Jeg fikk hjelp til det meste av mønsteret inni, men kanten rundt sydde jeg selv. Artig å prøve seg! Og fasinerende å se på når min læremester sydde - det gikk i et vanvittig tempo.

 

Ingen kommentarer: