torsdag 7. mars 2013

Møte med kasakk-tradisjoner


Imponerende håndarbeid! Sammen med besøket fra Fjellheim Bibelskole var jeg hjemme hos en familie der håndverks-tradisjoner er godt tatt vare på. Mor i heimen her har som levebrød å lage blant annet de nydelige veggteppene som er en spesiell tradisjon blant kasakkene. Om hun broderer 5 timer hver dag, tar det henne 2 måneder å fullføre et slikt veggteppe. Hun viste oss hvordan en gjør det, og hun var utrolig kjapp! Hun hadde nettopp startet på et nytt teppe, og først tegnet omriss av mønsteret.
Da vi kom inn i geren, fikk vi servert melkete, og det ble satt fram smultbakst og godteri til oss. På gulvet lå et stort tovet gulvteppe, håndlaget av mor i huset. Hun hadde farget ulla i mange ulike farger, og laget flotte mønster og broderinger også på det. Hun hadde brukt 3 måneder på å lage det. Til forskjell fra mongolsk kultur, er det vanlig å kunne sitte på gulvet, så jeg fant meg en fin plass på det tykke teppet.
Bestemor var også innom denne dagen, og hun er den som har lært døtrene sine å brodere, sy og filte ulltepper. Bak sengen kan du se et av disse veggteppene. De er glad i farger! Så flott når håndverks-tradisjonene går videre til neste generasjon. De som selv ikke har lært seg denne kunsten bestiller veggteppe av de som kan det, for når datter i huset gifter seg hører det med å gi et slikt teppe.
Min språklærer er også dyktig med håndarbeid, og hun syr også små og store vesker og duker med kasakk-broderinger. De fleste veskene er laget av eldre veggtepper, men også noen med nye broderinger. Vi fikk anledning til å kjøpe hennes produkter og jeg nyttet sjansen til å kjøpe meg 2 vesker!
Gjestfrie og hyggelige folk! Jeg sitter her ved siden av læreren min.
Gutta har også laget noe flott - i naturfagtimen på skolen. Det er en port til "klubben", og de har skrudd, mala og svidd inn mønster.
Denne uka med besøk fra Fjellheim Bibelskole har gått så fort - kjekt å bli kjent med denne trivelige gjengen! Gøy å være ute i vårværet - med volleyballspill og hopping på trampolina. I dag var det utrolige 17 varmegrader i skyggen, og frisk vårvind.

1 kommentar:

Anonym sa...

Imponerende håndarbeid, ikke stort i timelønn! Flott klubbport, gutter,får jentene adgang nå?
Mor Åse