lørdag 2. mars 2013

Mor på tur

På fredag satte 3 NLM-biler kursen for Chandman kommune, og jeg var så heldig å få en plass. Etter vel tre timers kjøring utover viddene, dukket det opp et tettsted. Vi var framme i Chandman sentrum! Etter å ha fått varm drikke og boller på skoleinternatet, fikk vi omvisning på sykehuset. Gøy å møte mongolske sykepleier-kollegaer! NLMs helseprosjekt SPH (Strenghtening Primary Health) har bidratt med å kurse helsepersonell og har støttet med noe utstyr. Disse 4 damene fikk jeg legge ut bilde av på bloggen, hun til venstre er  sykepleier og hun til høyre jordmor. Rommet de sitter i er et trivelig rom der høygravide fra landsbygda kan komme og bo før fødselen.

Dette sykehuset er utpekt til å være modellsykehus for sykepleie, og de hadde godt system på avfalls-sortering. Litt artig å se NLMs logo på denne vekta, og forkjellig annet utstyr som er gitt av NLM.
Fikk et godt inntrykk av sykehuset, rent og fint, og en initiativrik gjeng som jobber der. De dyrker grønnsaker i hagen på sykehuset og har sauer på beite, og har nettopp bygget nytt standard utedo. For de som ikke kan gå ut, har de en dostol. Dette er fra barnerommet, og jeg klippet bildet så dere ikke ser pasientene som var der. 
 
¨
Etter å ha fått god og rikelig middag på sykehuset, (for 25 kr per person) gikk turen til barneskolen der vi fikk komme inn i en klasse. Tilslutt på programmet var vi på skoleinternatet, der ca 70 barn fra landsbygda bor. Alderen på barna var fra 6 til 18 år. Her har NLM sitt sosialprosjekt SCR (Strenghtening Childrens Rights), samarbeidet om å arrangere kurs både for de ansatte og barna og foreldrene. Og bidratt med utstyr til aktivitetsrommet, blant annet et elektrisk piano.
 På dette gutterommet bodde det 4 gutter, var sengeplass til 6.
Denne turen uka har vi besøk fra Fjellheim bibelskole, og det er derfor denne turen ble arrangert. Her er vi på et aktivitetsrom, der sosialarbeideren som jobber der og de største ungdommene blant annet viste oss et tradisjonelt mongolsk spill - ikke så ulikt ludo.
På tur hjemover kjørte vi rett over en av Mongolias største innsjøer - Har Us Nuur. Isen er tykk og god, men litt underlig var det å tenke på alt av vann som tross alt var under der.
 Fasinerende å se folk som bor i gerene sine langt ut på vidda, og gjeter dyrene sine. Viktig med gjeter som kan lede dyra til de grasstustene som er å finne, og knuse isen så de kan drikke vann.


Solnedgang tatt fra stuevinduet i kveld. Veldig kjekt å få bli med på en slik tur og se hvordan prosjektene til NLM arbeider! Begge prosjektene har fokus på mennesker og å bygge opp kompetanse hos den enkelte. Både hos sjefsleger, lærere, gravide nomadekoner og internatelever. Mye flotte folk vi fikk møte!1 kommentar:

Anonym sa...

Flott å se litt av prosjektarbeidet! Utedo på sykehus, det høres litt fjernt ut for oss bortskjemte nordmenn!
Mor Åse