lørdag 23. mars 2013

100 liter suppe

I går startet kasakkenes "Nauruz"-feiring, og den feires når dag og natt er like lange. Som jeg har forstått det er det kasakkenes tradisjonelle nyttårsfeiring. Hovedretten er en suppe som heter "kødsje", (kjøttkraft tilsettes helkorn,mel og syrnet melk og kokes). Min lærer fortalte at hennes mor laget 100 liter og alt ble drukket opp på en dag! Først i høytiden skal en besøke de eldre, så der var det mange som var innom. I går kveld var jeg invitert hos en kasakkfamilie, og vi var ca 20 utlendinger samlet der. God stemning! Da smakte jeg av kødsje-suppa som er på bildet, denne kjelen rommet bare 50 liter da...

Idag var vi på besøk hos min lærer, og fikk først servert melkete, salat, og kunne forsyne oss av alt godt som var satt fram av frukt, nøtter, smultboller og godteri. Så ble det satt fram et stort fat med kokt sauekjøtt, hjemmelaget "katz"-pølse (som består av saltet, tørket hestekjøtt), potet og pastaplater med løk inni. Barna spiste masse av sauekjøttet som var mørt og godt, jeg synes hestekjøttet smakte fantastisk. Før en spiser skal en vaske hendene, for en forsyner seg fra fatet med hendene og spiser med hendene. I denne høytiden er det ifølge kasakk tradisjon forbudt å servere alkohol. Så bra! Grunnen er at det er fokus på godhet, at en snakker og oppfører seg godt. Og om en drikker vodka, blir det gjerne motsatt.


Senere på ettermiddagen fikk jeg telefon fra ei kasakkjente: "Dere er velkommen til å besøke min familie om en halvtime!" Litt kort varsel, så det ble til at bare jeg dro. Greit når en kan låne NLM-bil!
Utrolig hyggelig opplevelse å komme hjem hos denne familien for første gang. Jeg treffer jevnlig de to døtrene som er engelsk-studenter. De hjelper meg med å praktisere kasakk, og jeg hjelper dem å praktisere engelsk. Foreldrene har jeg ikke møtt før, og de syntes det var gøy at jeg snakket deres språk. De hadde dekket langbord som du ser på bildet, og folk kom stadig innom på besøk.
På vei hjem i bilen stoppet jeg og fikk knipset et bilde av en skjønn kasakk-gutt i nasjonalklær. Han var med pappaen sin og hentet vann.

Ingen kommentarer: