tirsdag 12. februar 2013

Mongolsk nyttår!

Her var det mye godt for både små og store! Mongolsk nyttår som kalles "Tsagaan Sar" er den største høytiden i Mongolia, og feires 3 dager til ende. Da går folk på besøk til hverandre, spiser god mat og gir gaver. I går var vi invitert hos 4 familier, og idag har vi vært hos 5 familier. Så får vi se hva morgendagen bringer, vi er iallefall invitert hos 2 familier.

Her er vi inni en mongolsk ger, og det er utrolig hvor mange det er plass til. Flere steder der vi var, kom det også andre gjester i tillegg til oss 14 utlendingene. Kjekt å dra i samlet tropp på besøk slik.

 Solveig ble skikkelig god til å drikke melkete i løpet av Tsagaan Sar! Her er vi hjemme hos bestemor til hushjelpa vår. Kort fortalt om Tsagaan Sar-besøket: Først hilser vi på de eldste i heimen "Fred være med deg" og gir de en pengegave, så setter vi oss og får servert melkete. Bordet bugner ofte av salater, frukt, kokt sauefetthale, et spesielt tårn av smultbakst med godteri oppå som vi kan forsyne oss av mens de damper bååts. (kjøttbolle innbakt i pasta) Når vi har spist bååts og er gode og mette, gir vertskapet gaver til hver enkelt av oss. Når vi har fått gavene er det et tegn på at vi kan gå - veldig grei struktur! I et par av heimene sang vi norske barnesanger for dem - "Min båt er så liten" og "Vår Gud er så stor". Mongolerne er glad i sang. 
Gutta boys! Barna våre spiste godt både med kokt kjøtt og bååts og ikke minst godteri. Signe startet første besøket igår med å spise 6 bååts!

Nytt familiebilde i finstasen! Den mongolske nasjonaldrakten heter "deel". Vi setter pris på å bli inkludert i feiringen hos våre mongolske venner og kollegaer!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så flotte dere er i de nydelige
blåfargene! Mor Åse

MadebyElKi sa...

Artig å følge bloggen deres! Er imponert over alle de fine draktene mongolerne har, virkelig fine! Vi husker på dere, vi i "fan-klubben" i Torgveien! -Og: godt nyttår!