onsdag 23. januar 2013

Klestørk i minusgrader

 Har du prøvd å tørke klærne i minusgrader? Jeg ser iallefall at noen her henger klærne til tørk ute i kulda. Jeg beundrer mongolerne kanskje aller mest om vinteren - der de i disse minusgradene henter vann, går på utedo, fyrer og fyrer i geren sin, eller fryser og fryser i leiligheten som ikke har ildsted. "Vi har jo lært å leve sånn fra vi var små", sa ei venninne av meg med et smil da vi snakket om dette.
En ting er utrolig med denne januaren i Khovd; Det er ikke så kaldt! Siste uka har det vært 10-15 minus på dagtid og 20-25 minus på natta! Idag var det bare 10 minus på dagtid, og Signe sov godt ute i vogna si. Så det er godt spesielt for de som bor i ger og kalde leiligheter. Bare det ikke blir enda mildere, for folk bruker å lage enorme mengder bååts til høytiden Tsagaan Sar, og "fryseboksen" er rett og slett bare ute.
Så følger noen mobilglimt fra før jul som jeg har lyst å vise dere: Greit å være godt kledd i kirka, som regel bruker Signe noe på hodet også der. Er ikke alle som har så mye hår!
Rundvask i Bayariin Medee-kirka! Vi var ikke så stor en gjeng: men det gikk unna!

Samuel ivrig igang med saga! Han laget ei flott brødfjøl til oss til julegave, med svipenn-dekorering og rød sløyfe! Jeg nevnte dette juleverkstedet tidligere, som de hadde sammen med barn og foreldre fra et par amerikanske misjonærfamilier her i Khovd.


Her blir det kunstferdige julegaver! Kroppsøving og faget Kunst og Håndverk på torsdager er sammen med de amerikanske elevene. De er en flott gjeng å være sammen med.
Masseproduksjon av deilige pepperkaker ble det iallefall på dette juleverkstedet, og god stemning. Bildene er lagt ut med tillatelse.

Vinteren i Khovd byr ikke på så store mengder snø, men et lite dryss i ny og ne. Det er jo bra for dyrene som er ute på beite hele vinteren og gnager på tørre strå de får gravd fram. Da vi var i UB var det kommet endel snø, men Signe skjønte ikke hva som var så artig med snøen - den satte seg jo fast oppå skoene!
Noe av det første jeg gjorde da jeg kom fra ferie var å bake to store sjokoladekaker - og de ble til en bryllupskake! Koffertene springer jo ikke sin vei de. Planlegge det praktiske på 5 dager til et bryllup er mulig - iallefall i Mongolia! Fortsettelse følger i neste innlegg!

2 kommentarer:

Anonym sa...


Takk for koselige hverdags-glimt!
Gerd

Anonym sa...

Det finnes dem som tørker klær i kulda i Norge også. Det som skjer da er at vannet i klærne fryser, så går det fra fast form direkte over til gassform. Dette kalles for sublimasjon. Vi snakker om is som fordamper, rett og slett.