søndag 5. august 2012

Skikkelig festlig

På vei til en festlig begivenhet i nabokommunen Khovd, var det plutselig en brun elv som stengte veien idag. "Flash-flood" heter visst fenomenet, og like plutselig som elva ble til idag, var den borte 3 timer senere da vi var på heimvei. Kom oss uansett greitt over med Landcruiseren.

Begivenheten var en hårklippefest til denne gutten - et kjempeparty!

Flere gerer var satt opp på ei slette, og der fikk alle servert melkete, smultboller, frukt og godteri. Senere var det servering av kjøtt og en spesiell hestepølse som kasakkene lager - så godt! Vi var flere hundre som spiste den dagen - kanskje 600-700?

Folk samlet seg på sletta for å se bla sanginnslag, gaveutdeling og bryting.

Det meste foregikk på kasakk, og etter å ha bodd i Mongolia i 3 år og lært mongolsk, er det underlig å være i en sammenheng der en ikke skjønner noe av det som sies. Gleder meg til å begynne å studere kasakk til høsten.

Bryterne er klare i sine tradisjonelle mongolske bryterklær.

Gutten gikk runden, og alle som ville kunne klippe en liten hårdusk og legge i et tørkle han hadde. Som gave la vi en pengelapp oppi tørkleet.

 Han fikk både hester, festdrakter, sykler, motorsykkel, tepper - jeg har aldri sett noe liknende hårklippefest som denne.

Solveig er den sosiale, og sprang omkring. Hun satte seg en liten stund sammen med en kasakkgutt lenger borte.

På vei hjem stoppet vi ved denne naturperlen og spiste litt lunch.

 

1 kommentar:

Nina Rigmors Hus og hjem sa...

For en opplevelse det måtte være. Må si det ble en skikkelig fest rundt hårklippen der gitt. Håper dere har kost dere med stjørdalsbesøket i sommer :)