torsdag 16. august 2012

Chatsargan og kuøye

I går plukket vi bær i hagen, de heter chatsargan på mongolsk og er herlig knallgule.

De vokser på små trær som ble plantet på tomta for ca 2 år siden, og dette er første gang det har kommet bær på dem.

Samuel plukket oppi en kopp, skviste ut den lille steinen inni hver bær, tilsatte vann og litt sukker - og vips hadde han en god, syrlig juice. Senere på dagen plukket Doogii mere, det er spisse torner innimellom, så det tar litt tid å plukke. Så kokte vi bærene i vann, tilsatte sukker og silte gjennom en klut oppi glassflasker. Jeg hadde visst oppi litt for mye sukker, men etter å ha stått kaldt over natta var juicen god den. Chatsargan (eller "Seabuchthorn" på engelsk) inneholder 10 ganger så mye C-vitamin som appelsin. Så det er en skikkelig C-vitamin-bombe!

Direkte oversatt kalles disse svarte bærene på mongolsk for kuøye. Mer kjent som solbær på norsk! Vi nyter nå bærene fra solbærbusker som også ble plantet for 2 år siden. De var moden og ble plukket i juni. Noen ligger i fryseren, og er kjekke å finne når Samuel vil lage seg "smudi"! I morgen skal jeg ha mine første språktimer med kasakk, og gleder meg til å komme igang! Har tittet litt på alfabetet noen kvelder. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Du liker å spise all slags frukt og bær, Samuel! For mormor blir det ofte for surt! Nå først er solbæra moden her, har nok fått lite sol i sommer. Hilsen mormor