søndag 21. august 2011

På prosjekttur til Chandmani

Vi har altså kommet vel frem til Khovd og kjenner at her er det godt og riktig å være.

I høst starter vi en omfattende prosess fram mot våren 2012 for å finne ut av hvordan og hvor lenge vi vil forlenge helseprosjektet etter 2012 da perioden er ferdig. Dette må vi få ned på papir i søknads form før 1. mai 2012. Mye av min tid i høst og vår vil gå med til dette.

Samtidig går prosjektets arbeid videre. I går kom jeg hjem fra en tur til Chandmani soum (kommune) 3-4 timers kjøretur fra Khovd by. Dette var et regionalt sykepleieforum som ble organsiert for første gang i regional form der sykepleiere fra våre 3 prosjektsprovinser Bayan Ulgii, Khovd og Gobi Altai deltok.

009

Dette forumet var et felles arrangement mellom flere parter. I tillegg til SPH (helseprosjektet) var Helseministeriet, den nasjonale sykepleiehøgskolen i UB, UB’s helsedepartement, de tre regionale helsedepartementene og det regionale sykehuset i Khovd partnere.

017

Over taler representanten fra Helseministeriet i forumet.

013

Målet for et slikt forum er å øke bevissthet og kunnskap om god sykepleie, å utveksle erfaringer fra egen jobbhverdag og at flere tar etterutdanningkurs som er tilgjengelig. Man prøver også sammen å løse praktiske og administrative problemer knyttet rundt etterutdanning og sykepleiernes hverdag generelt.

070

En deilig utflukt til en vakker innsjø med krystallklart deilig badevann ble det også tid til. Her ble det badet, spist tradisjonell mongolsk “grillmat “(horhog- sau kokt med steiner i melkespann) i tillegg til gruppeoppgaver og bestemmelse av retningslinjer for veien videre.

Photo0122

Som avrunding av forumet og før folk dro hvert til sitt, reiste vi til et sted med store sandyner. Dette er begynnelsen av et svært ørkenområde med sand som kalles Den Mongolske Sanden. Deilig å løpe barfot i den myke sanden i solnedgangen…

Photo0132

Som alltid når vi drar rundt på slike turer, er en viktig del av arbeidet til proskjektet en monitorerings- og evalueringsrunde på det lokale kommunehospitalet. Etter en grundig gjennomgang av hospitalet inklundert spørreundersøkelse av lokalbefolkningen om deres erfaring fra hospitalets tilbud og service, var det en fellesgjennomgang med “ros og ris” og samtale. Etterpå sendes en skriftlig rapport med anbefalinger til videre tiltak.

Photo0134

Her er de fleste av hospitalets ansatte. De hadde mye arbeid med mat og losji av deltakere og fortjener stor ros!

Alt i alt synes vi det var et vellyket forum som vi har lyst å bygge videre på. Visjonen er at de regionale helsedepartementene vil ta på seg å arrangere disse videre i samarbeid med Helseministeriet og andre partnere. Det ville vært et viktig skritt mot en bærekraftig utvikling av primærhelsetjenesten i vestre Mongolia. Dette vil ikke lykkes uten hardt arbeid og bønn. Vil du være med oss i dette?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dette var interessant,Bjørn Olav!Hilsen mamma

Anonym sa...

Fin blogg! Hilsen Ståle

Berit sa...

Spennande å lesa. Lykke til med prosjekt og planlegging vidare. Helsing Berit H.