fredag 17. september 2010

Ny tur til Gobi Altai

019

Da var det tur for ny tur til Gobi Altai. Denne gangen i forbindelse med at jeg skulle organisere et kurs igjen for soum-leger (kommuneleger) der. Det samme kurset var nettopp gjennomført i Khovd. Kurset handlet om helhetlig tilnærming til pasientene. Både hjelp til effektiv og målrettet diagnostisk tankegang, men også tema om å sette pasienten som hel person i sentrum. At det er mulig for leger å sette fokus på pasientens meninger og bekymringer om egen sykdom og forventninger til behandling av denne. Også det at pasienten også har eksistensielle behov, og at leger også bør adressere dette i lege-pasient forholdet. Dette vil kunne øke pasient tilfredshet, men også legens egen trivsel i jobben. I tillegg vil dette kunne forbedre diagnostikk av sykdommer ved at man fanger opp symptomer og tegn som ellers lett ville kunne glippe.

Rollespill var en sentral del av kurset. Dette er kanskje den mest effektive måten å lære disse emnene godt.

024

027Kursholdere var to erfarne allmennpraktiserende leger fra Belfast, Nord-Irland. Begge med Ronnie som fornavn. I tillegg var Angela med oss, en pensjonert sykepleier fra samme sted, som hadde vært i Mongolia flere ganger tidligere og var en god hjelp for de både i kurset og på reisen i Mongolia. Det var for min del en stor glede å få reise og jobbe sammen med de alle tre.

040

Etter at kurset var over overnattet vi en natt på en ger-camp en times tur fra Altai by, provinshovestaden. Denne campen ligger like ved en oppdammet innsjø og demningen er en attraksjon som alle gjester må se.032

Ellers er en mongolsk soloppgang gjennom en gerdør verdt å ta med:077

 

Det er alltid spennende å kjøre disse lange avstandene her i Vest-Mongolia. Denne gangen ble det trøbbel med bilen på vei tilbake.

097Vi kom oss omsider hjem til Khovd en god del forsinket. Det er ikke så lett å få reparert bilene våre godt lokalt heller, så i morgen sendes bilen vår med lastebil til hovedstaden Ulaanbaatar for reparasjon der.

098Det er det mongolske folket jeg vil tjene, både til bedre helse og til frelse. Stort er det å få gå sammen med de mongolske kristne som brenner for sitt eget folks frelse. Vi har en mongolsk kristen i prosjektet i Gobi Altai. Hun har nettopp gitt avkall på en mulighet til en godt betalt jobb på hjemplassen sin som hun er sterkt knyttet til. Dette til fordel for å fortsette i jobben hun har i prosjektet i Altai. Der er hun nemlig også en viktig ressurs inn mot den lille menigheten i byen, i tillegg til i kontakten med de få utenlandske misjonærene som jobber der. Kallet til å tjene menigheten der ble sterkere enn lengselen etter å bo sammen med sine egne. takk og be for denne unge damen. Hun er avbildet ovenfor på de tre første bildene.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Interessant å få et glimt fra noe av det du jobber med, Bjørn Olav!
Trøbbel med bilen i det området ser ikke gunstig ut! En av fam. i TV-programmet "Den store reisen" er hos nomader i Gobi-ørkenen,
artig å følge med!God helg fra
Halsenvn. 6!

Anonym sa...

Interessant og fint innlegg, Bjørn Olav.Du jobber sammen med et flott folk!mamma