lørdag 5. juni 2010

Nye veier

Fra 2.-4. juni gjorde helseprosjektet (SPH) en tur til den vestligste provinsen i Mongolia, Bayan Ulgii. Her er planen å begynne implementering av prosjektet fra 1. september. Målen for turen nå var å etablere kontakt med guvernøren og det lokale helsedepartementet, bli enige med myndighetene om en person som skal være koordinator for helseprosjketet lokalt, bli mer kjent med helsevesenet der og å få høre lokale behov. Det var fem av oss som reiste; i tillegg til sjåføren var det Oddvar (stedlig representant for NLM i Mongolia), Amraa (lederen for helseprosjektet), Zoya (manager for prosjektet i Khovd) og meg (jeg er konsulent i SPH).

266

Over er provinshovedstaden, Ulgii, under høye fjell på rundt 4000 meter. Denne byen har ca 30 000 innbyggere av provinsens i underkant av 100 000. Den ligger på ca 1700 meter over havet. For øvrig er 90% av provinsens innbyggere kasakher og dermed muslimske. Det er derfor med spenning og forventning vi nå skal prøve å begynne arbeid for NLM her.

169

Her er guvernøren og Oddvar. Vi syntes vi fikk god kontakt med han. Han ønsket oss varmt velkommen til å begynne prosjektet vårt i hans provins.

179

Vi møtte lokale helsearbeidere i 2 av de 4 familiepraksisenhetene i byen. Vi fikk også sett arbeidsforholdene deres der.

216

Vi hadde også en presentasjon av NLM og prosjektet for en fin forsamling av leger og andre helsepersonell i tillegg til lederene i helsedepartementet. Her utfordret vi også de til å snakke sammen og bli enige om lokale behov innenfor de områdene helseprosjektet vårt arbeider. Etterpå presenterte de dette gruppevis.

245 

Vi fikk også besøkt et soum (sammenlignbart med kommune) og sett forholdene på det lokale hospitalet. Etterpå ble vi ble invitert på picninc ut i det fri av den lokale guvernøren og sykehusansatte. Vi fikk nyte en stor og varm gjestfrihet og opplevde en stor takknemlighet over at vi skulle begynne arbeid der. Dette kom også til uttrykk med at de gav Oddvar og meg en tradisjonell Kasakh-drakt hver. Gave eller ei; det var ikke vanskelig å bli glad i menneskene her.

258 

236

Dette er våpenet til soumet vi var til. Dere vil sikkert dele min fascinasjon over symboler her. Jeg fikk høre det ene symbolet her ikke var som det for meg så ut som, men jeg kan ikke annet enn glede meg over det likevel. Tenk om budskapet om dette symbolet som jeg og du assosierer med bildet over, kan høres og mottas av disse flotte menneskene her.Vær så snill å be om det. Be også om at helseprosjektet må bli til gavn for dem. Takk for det vi opplevde var en vellykket tur.

1 kommentar:

Anonym sa...

Spennende med ny plass! Vi får be om god inngang blant folket så de får hjelp både for kropp og sjel!
Mor Åse